Şok odalarının amacı gıda ürünlerinin donuk muhafaza edilebilmesi için ürünün çekirdek ısısını -18°C şartlarına getirmesidir. Bunu gerçekleştirebilmek için oda sıcaklığının -40°C şartlarında olması ürünü en hızlı ve sağlıklı olarak -18°C düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Günümüz hayat şartlarında gıda ürünlerinin üretimi sonrası kullanım zamanına kadar geçen sürede muhafazası için şok odaları çok önemlidir. Unlu mamuller, et, tavuk, balık, sebze, meyve, süt ürünleri v.b. gıda mamulleri şoklama sistemleri sayesinde ilk günkü tazeliğinde bizlere ulaşabilmektedir.
Diğer soğuk oda sistemlerinde olduğu gibi şoklama odalarında da 180-200mm kalınlıklarda paneller izolasyon malzemesi olarak kullanılmalıdır. Kapılar rezistanslı ısıtıcılı yapıda çarpma menteşeli tip veya sürgülü tip olabilmektedir. Şok odasında soğutma sistemi içeriye girecek ürün, giriş sıcaklığı ve çıkış sıcaklık şartlarına göre endüstriyel tip soğuk depo cihazları seçilmektedir. Ayrıca oda iç basıncı ile dış basıncını dengeleyerek panel ve kapıların zarar görmemesi amaçlı şoklama odasına basınç dengeleme ventili uygulaması yapılmalıdır.
Şoklama odası uygulamalarında yüzey alanı ve kullanım şekline göre zeminde farklı izolasyon uygulamaları seçilmelidir. Plywood destekli zemin paneli veya XPS (ekstrüde polistiren köpük) üzerine beton, şap + seramik v.b.